Een inbraak in je woning, dat wil je niet meemaken. Slachtoffers van inbraak geven vaak aan dat de impact op hun leven na een inbraak enorm is. Er zijn vreemden in je huis geweest, hebben overal aangezeten, lades en kasten leeggegooid op zoek naar kostbaarheden.
Niet alleen zijn dierbare of kostbare spullen verdwenen, maar vaak gaat dat gepaard met schade. En terwijl je aan het bekomen bent van de schrik moet er van alles geregeld worden met schadehersteller en verzekering. En dan hebben we het nog niet gehad over de emotionele gevolgen; "Voel ik me ooit weer veilig in mijn huis?"
Hoe gaat de inbreker te werk
Door een goede registratie van inbraken door de jaren heen is er een goed beeld ontstaan van de gelegenheidsinbreker en zijn werkwijze. We weten dat het merendeel van de inbraken gepleegd worden door deze gelegenheidsinbreker die vaak met licht gereedschap, zoals een schroevendraaier, tang en bouwsleutel op pad gaat. Maar vergis je niet, het betreft doorgaans mensen die hun 'vak' goed verstaan en snel binnen zijn.
We lichten de meest voorkomende methoden eruit zodat u ook voor u zelf kunt nagaan of de kans reëel is dat een inbreker makkelijk uw woning binnenkomt.
Snelheid is geboden
De gelegenheidsinbreker zal altijd kijken waar hij snel binnen kan komen zonder daarbij op te vallen. Hij herkent en negeert een goed beveiligde woning direct en zal doorlopen tot hij zijn kans ruikt. Hij let daarbij op de mogelijkheden zoals openstaande ramen, hang- en sluitwerk, deurbeslag en de mogelijkheid om uit het zicht te werken.
Overigens is hij veelal overdag actief omdat de kans dan groot is dat er niemand thuis is. Niet zelden zal hij eerst netjes aanbellen om dat te checken. Doet er iemand open, dan zal hij zich met een smoesje uit de voeten maken.
Is de kust veilig, dan slaat hij zijn slag.
Werkwijze
Een openstaand raam of bovenlicht is een goede kans om binnen te komen. Ook als dat op de eerste verdieping is, mits er klimmogelijkheden zijn zoals een vuilcontainer, muurtje of ladder. Staat er niets open, dan zal hij een slot moeten forceren. Hiervoor zijn een aantal methoden die veel toegepast worden. In de meeste gevallen gaat het dan om deuren en ramen waarvan het hang- en sluitwerk niet aan de huidige eisen van het Politie Keurmerk voldoet, of die niet correct zijn afgesloten. De inbreker zoekt de zwakste schakel van uw beveiliging. Zeker als hij in het zicht staat is het voor hem van belang dat hij binnen enkele minuten naar binnen kan.
Flipperen:
De inbreker schuift met een kaart de dagschoot van het slot naar binnen en opent de deur. Een eenvoudige manier om binnen te komen als de deur niet op slot is gedraaid.
De oplossing is even eenvoudig. Ga nooit weg zonder de deuren en ramen op slot te doen.
Hengelen:
Door een gaatje te boren in deur, raam of kozijn, kan met een draad een raamboom omhoog worden getrokken (met een schroevendraaier geduwd) of een voordeurslot worden geopend. Ligt er een stok tussen de schuifpui en het kozijn, dan wordt die op deze manier ook wel weggeduwd.
Met goed hang- en sluitwerk met SKG keurmerk én alles goed afsluiten kan dit voorkomen worden.
Kerntrekken:
Bij het kerntrekken wordt een schroef die veel trekkracht aankan in de cilinder geschroefd. Vervolgens wordt deze schroef met behulp van krachtig gereedschap uit het slot getrokken. Als de cilinder is verwijderd kan hij met een bouwsleutel (in elke speciaalzaak verkrijgbaar) het slot omdraaien en de deur openen. Het maakt bij deze methode dus ook niet uit of de deur goed afgesloten was.
Dit kan voorkomen worden door óf een cilinder te plaatsen die hiertegen bestand is (SKG***), óf veiligheidsbeslag met beveiliging tegen kerntrekken. Beide is nog beter.
!) Voor het PKVW is het verplicht dat een cilinder op minimaal 1 van bovenstaande manieren is beveiligd tegen kerntrekken.
Bulgaarse methode:
Dit is een effectieve methode om een cilinder uit het slot te breken en zo de deur te kunnen openen. Eerst wordt het (niet beveiligde) beslag omgebogen zodat de cilinder vrij komt te liggen. Vervolgens wordt een bahco of griptang op de cilinder geplaatst en wordt de cilinder met veel kracht stomweg afgebroken. Een standaard cilinder breekt zonder meer.
De oplossing ligt ook hier in het plaatsen van veiligheidsbeslag liefst met kerntrekbeveiliging.
Lock picking:
Deze methode wordt minder vaak toegepast omdat je er erg bedreven in moet zijn, maar we noemen hem toch even. Met speciaal gereedschap wordt getracht het slot te openen zoals een sleutel dat doet, dus zonder schade. Als een soort McGyver komt een goede lock picker zeer snel binnen.
Lock pick setjes zijn online makkelijk verkrijgbaar en omdat dit bij hobbyisten een vrij populaire bezigheid is, is er veel online info over te vinden compleet met YouTube filmpjes.
Klopsleutelmethode:
Net als lock picking wordt ook deze methode niet heel vaak toegepast. De werkwijzen zijn enigszins verwant alleen wordt hier wel schade toegebracht aan de cilinder.
Bij de klopsleutel- of slagsleutelmethode wordt een sleutel vooraf geprepareerd, vaak door de inbreker zelf. De sleutel wordt in de cilinder geslagen. Hierbij schieten de pennen in de cilinder omhoog en blijven dan op de openingsstand staan, waarna het slot opengedraaid kan worden.
Kan ik voorkomen dat er bij mij op deze manier wordt ingebroken?
Het antwoord is ja. Met de juiste aanpassingen aan het hang- en sluitwerk van uw woning is dat betrekkelijk eenvoudig te realiseren.
Daarom is het goed om eens een woningscan te laten doen, zodat u op de hoogte bent of er ook in uw woning makkelijk kan worden ingebroken.